Debatt: Psykisk ohälsa allt vanligare
Publicerad: 2017-01-10
Psykisk ohälsa är en snabbt växande utmaning för folkhälsan. Om vi ska lyckas vända den negativa och kostsamma trenden krävs ytterligare satsningar på forskning för att öka kunskapen och hjälpa de drabbade tillbaka i arbete.
Det skriver Anna Nilsson Vindefjärd, Ulrika Lindstrand, Ivar de la Cruz och Heidi Stensmyren i bland annat Kristiandstadsbladet.
Psykisk ohälsa är en snabbt växande utmaning för folkhälsan. I Skåne uppger mer än var sjätte invånare att de lider av nedsatt psykiskt välbefinnande.
Nästan en miljon svenskar i arbetsför ålder har någon form av psykisk ohälsa och så många som varannan kommer att drabbas någon gång i livet.
På bara fem år har antalet sjukskrivningar på grund av psykisk ohälsa ökat med 66 procent i Skåne. Den vanligaste och snabbast växande orsaken är stress. Ökningen är dramatisk på hela arbetsmarknaden: Mellan 2010 och 2015 ökade sjukskrivningarna till följd av upplevd stress med 119 procent i Sverige.
Psykisk ohälsa orsakar mycket stort personligt lidande. Drabbade upplever försämrad livskvalitet, isolering, diskriminering och stigmatisering. Dessutom kostar psykisk ohälsa samhället stora belopp: Kostnaderna har beräknats till 70 miljarder kronor per år i Sverige. Det finns alltså stora pengar att spara genom insatser för att förbättra hälsan.
Men trots att antalet sjukskrivna till följd av psykisk ohälsa har ökat kraftigt, vet vi inte säkert varför. Forskning visar bland annat på ett samband med faktorer i arbetsmiljön. Forskning pågår på flera områden för att öka vår kunskap om psykisk ohälsa och hur den kan förebyggas och behandlas.
Om vi ska lyckas vända den negativa och kostsamma trenden krävs ytterligare satsningar på forskning för att öka kunskapen och hjälpa de drabbade tillbaka i arbete. För varje krona som används till sjukvård går i dag samtidigt två öre till medicinsk forskning. Det är för lite. Vi vill att de offentliga investeringarna i medicinsk forskning på sikt fördubblas och motsvarar fyra öre per vårdkrona.
Genom ökade satsningar på medicinsk forskning och dess tillämpning kan vi fortsätta att utveckla nya och bättre sätt att förebygga och behandla psykisk ohälsa. Så skapar vi ett friskare Skåne.
Anna Nilsson Vindefjärd, generalsekreterare för Forska!Sverige
Ulrika Lindstrand, ordförande Sveriges Ingenjörer
Ivar de la Cruz, ordförande Naturvetarna
Heidi Stensmyren, ordförande Sveriges Läkarförbund