Forska!Sverige kommenterar årets Nobelpris i kemi
Publicerad: 2024-10-09
Forska!Sverige gratulerar årets Nobelpristagare i kemi, David Baker, Demis Hassabis och John M. Jumper, som ”knäckt koden” för proteiners struktur. I sitt banbrytande arbete har Baker lyckats designa nya proteiner, medan Hassabis och Jumper med hjälp av en AI-modell lyckats lösa problemet att utifrån ett proteins byggstenar förutspå hur proteinet veckas till tredimensionella komplexa strukturer.
– Årets Nobelpristagare i kemi har både lyckats att lösa en högt eftertraktad vetenskaplig fråga och utveckla datorbaserad proteindesign. Det öppnar upp stora möjligheter inom den medicinska forskningen och i förlängningen för patienterna. Exempelvis för att ta fram nya behandlingar och vaccin, säger Lena Gustafsson, ordförande för Forska!Sverige.
Proteiners tredimensionella struktur är direkt kopplad till deras funktion. Nobelpristagarnas arbete med att utveckla metoder för att förutsäga proteinstrukturer gör att forskarsamhället redan tar och kommer att ta nya stora kliv. Ny kunskap om proteinernas struktur och möjlighet att designa desamma öppnar för stora medicinska landvinningar. Med hjälp av proteindesign går det att skapa helt nya proteiner som kan användas för att förebygga eller bota olika sjukdomstillstånd.
Nobelpriset fördelas med ena hälften till David Baker för datorbaserad proteindesign och andra hälften gemensamt till Demis Hassabis och John M. Jumper för proteinstrukturprediktion.
————–
Pristagarna
David Baker, född 1962 (62 år) i Seattle, WA, USA. Fil.dr 1989 vid University of California, Berkeley, CA, USA. Professor vid University of Washington, Seattle, WA, USA.
Demis Hassabis, född 1976 (48 år) i London, Storbritannien. Fil.dr 2009 vid University College London, Storbritannien. VD för Google DeepMind, London, Storbritannien.
John M. Jumper, född 1985 (39 år) i Little Rock, AR, USA. Fil.dr 2017 vid University of Chicago, IL, USA. Senior Research Scientist på Google DeepMind, London, Storbritannien.
För mer information se www.nobelprize.org