Forska!Sverige

Goda ambitioner, men risk för otillräckliga resurser för genomförande

Publicerad: 2024-12-12

Forska!Sverige välkomnar att regeringen i forsknings- och innovationspropositionen prioriterar genomförandet av life science-strategin, åtgärder för excellens och forskningsinfrastruktur. Däremot frågar sig stiftelsen om resurserna räcker för att regeringens ambitioner ska nås.

Att forskning och innovation är avgörande för att kunna bemöta utmaningar, värna befolkningens hälsa samt säkra Sveriges tillväxt och konkurrenskraft slås tydligt fast under dagens presskonferens där forsknings- och innovationspropositionen presenterades. Utbildningsministern poängterade även att vi ska kunna konkurrera med de bästa i världen avseende forskning.

–  Det är viktiga ambitioner som presenteras idag. En särskilt välkommen och efterfrågad nyhet är att regeringen beslutat att avsätta medel till genomförandet av life science-strategin, säger Anna Nilsson Vindefjärd, generalsekreterare för Forska!Sverige.

Stiftelsen välkomnar även att flera satsningar som nämndes på presskonferensen ligger i linje med de förslag som överlämnades till dåvarande utbildningsminister Mats Persson, efter förfrågan att lämna ett inspel till denna proposition. Exempelvis:

  • Forskningsinfrastruktur i världsklass
  • Åtgärder för att nyttiggöra och kommersialisera forskningsresultat
  • Excellenscenter
  • Nytt program för banbrytande teknik för att ge utrymme för forskningsgenombrott

–  Vi ser fram emot att sätta oss in i propositionen på djupet och hoppas att regeringen har resurssatt ovan initiativ på en nivå som möjliggör ett genomförande som verkligen stärker Sveriges forskningsexcellens och konkurrenskraft inom life science, säger Anna Nilsson Vindefjärd.

I januari kommer Forska!Sverige att presentera och överlämna en rapport till regeringen, där de granskar vilka initiativ regeringen hittills tagit under mandatperioden för att stärka medicinsk forskning, företagande och vård, utifrån fyra målområden.

På presskonferensen ifrågasattes om nivån på statens investeringar räcker för att konkurrera med de bästa länderna i världen. Om man i ett räkneexempel lägger till regeringens hela aviserade nivåhöjning av anslagen på SCB:s beräknade nivå av FoU-anslag och BNP i Sverige för år 2024, så skulle de statliga investeringarna motsvara 0,85 procent av BNP. Det kan jämföras med Finland, där regeringen har beslutat att öka den statliga finansieringen till 1,2 procent av BNP fram till 2030.

–  Utbildningsministerns svar om att privata investeringar i forskning fortsatt ska ansvara för en stor del oroar. Det stämmer att privata aktörer står för två tredjedelar av forskningsinvesteringarna i Sverige. Det är en stor fördel som ska värnas, men det gör oss också sårbara. Många andra länder ökar de statliga investeringarna till forskning och utveckling just för att attrahera privata aktörer och det måste Sverige kunna konkurrera med, säger Lena Gustafsson, ordförande för Forska!Sverige.

—————

Se Forska!Sveriges förslag inför Forsknings- och innovationspropositionen 2024, samt ett pressmeddelande som gick ut i samband med att förslagen överlämnades till dåvarande utbildningsminister Mats Persson.

Se vår kommentar om den uppdaterade life science-strategin.

Se en debattartikel i Dagens Industri där vi tillsammans med en tidigare statsminister, ordförande för Nobelstiftelsen och ordförande för AstraZeneca skrev om vikten av ökade forskningsinvesteringar.

Se en debattartikel i Altinget där vi diskuterar regeringens forskningssatsningar i årets budgetproposition.

Se en ny Lägesrapport 2024 med samlad statistik om FoU, med fokus på medicin och hälsovetenskap, trender över tid och internationella jämförelser.

Se ”Agenda för hälsa och välstånds” rapport från 2023 med 10 konkreta åtgärdsförslag och handlingsplaner, se även en sammanfattning av förslagen här.

Dela gärna den här sidan: