Forska!Sverige-dagen 2024
Kvantmekaniken finns nu i medicinsk forskning och är på väg in i klinik. På årets Forska!Sverige-dag samlades politiker och nordiska representanter för vård, akademi, patientorganisationer, professionsförbund, företag och myndigheter för att lära sig hur detta går till idag och vilka möjligheter som finns för morgondagen. Vi firade även mottagarna av Forska!Sveriges utmärkelser. På denna sida kan du ta del av foton från dagen, kortfilmer, inspelade presentationer länkade i texten samt program och deltagarlista.
Forska!Sveriges generalsekreterare Anna Nilsson Vindefjärd inledde dagen och lämnade därefter över till Lena Gustafsson, ordförande för Forska!Sverige och Wallenberg Center for Quantum Technology (WACQT), som kort berättade om hur kvantsatsningen kom igång i Sverige (se inspelning här). Vi lanserade även två kortfilmer med exempel på hur kvanttekniken redan idag revolutionerar medicinsk utveckling.
- Se kortfilm med Ingemar Ernberg, professor i tumörbiologi, Karolinska insititutet, samt Erik Aurell, professor i biologisk fysik, Kungliga Tekniska Högskolan, samt VD, SPQR AB.
- Se kortfilm med Justin Schneiderman, professor i neuro-imaging, Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet
Vilken roll spelar kvant för utvecklingen av medicin och hälsa?
Kvantteknologins snabba framväxt kan leda till helt nya metoder och medicinska behandlingar. Under årets Forska!Sverige-dag fick vi en inblick i hur detta redan idag används i klinik.
Ulrika Sandvik, överläkare och docent i neurokirurgi vid Karolinska Universitetssjukhuset och Daniel Lundqvist, professor i Neuroimaging vid Karolinska Institutet, kompletterade varandra i att visa på medicinska behov och möjligheter med nya avancerade tekniker som OPM MEG (quantum-enhanced Optically Pumped Magnetometers). Vi fick även en inblick i hur detta används på klinik för att bland annat minska återfall i epilepsi (se inspelning här och här).
Slutligen berättade Göran Johansson, professor vid Chalmers tekniska högskola och co-director WACQT, mer om WACQT:s arbete och gav exempel på ett kvantsensorprojekt. I projektet kombineras laser och ultraljud för att studera syresättning och tumörer inne i kroppen med hög upplösning, vilket är möjligt tack vare ett filter som baseras på kvantteknologi (se inspelning här).
Hur kan Norden bli en ”hotspot för quantum life science”?
Hur står sig Europa, Norden och Sverige i förhållande till resten av världen? Quantum Life Science Centres direktör, Ebba Carbonnier, gav en översyn av det internationella läget och beskrev hur Sverige ligger till i jämförelse med andra länder (se inspelning här). Jan Westenkær Thomsen, COO, Novo Nordisk Foundation, gav en inblick i Danmarks satsningar på kvantteknologi och var tydlig med att de nordiska länderna bör samarbeta för att lyckas på området (se inspelning här). Sabrina Maniscalco, CEO, Algorithmiq Ltd, visade på Finlands framgångar i att utveckla mjukvara specifikt för kvant-applikationer (se inspelning här).
I en paneldiskussion ledd av vår generalsekreterare, där även Ann-Marie Wennberg Larkö, professor vid Sahlgrenska akademin deltog, fördjupade de sig därefter i hur Norden kan bli en ”hotspot för quantum life science” (se den inspelade paneldiskussionen här).
Vad vill politiken göra för att ta vara på möjligheterna med kvantteknologin?
Vad vill regeringen och oppositionen göra för att Sverige ska vara konkurrenskraftigt på området? Socialdemokraternas finanspolitiska talesperson Mikael Damberg konstaterade att Sverige är ett litet land som sticker ut på ett positivt sätt när det gäller life science. För att fortsätta med det behövs kompetensförsörjning (se inspelningen här). Maria Nilsson, statssekreterare hos utbildningsminister Johan Pehrson, berättade därefter om regeringens arbete för att Sverige ska bli en kvantnation inom life science. Hon flaggade bland annat för att de inom kort presenterar forsknings- och innovationspropositionen med satsning på STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics). Se inspelningen här.
Forska!Sveriges utmärkelser 2024
Under kvällen delades även Forska!Sveriges utmärkelser för 2024 ut. Forskarutmärkelsen tilldelades professor Gunilla Enblad, politikerutmärkelsen Carl Johan Sonesson (M) regionstyrelsens ordförande i Region Skåne, och hedersutmärkelsen tilldelades professor Lars Wallentin. TV4 Nyhetsmorgon och ett flertal tidningar rapporterade om utmärkelserna. Se TV-inslag, artiklar och våra motiveringar här.
Se mer av Forska!Sverige-dagen
Se Forska!Sveriges faktablad om kvantteknologi i life science
Ta del av Forska!Sveriges hedersutmärkelse år 2024
Ta del av Forska!Sveriges politikerutmärkelse år 2024
Ta del av Forska!Sveriges forskarutmärkelse år 2024
Se samtliga inspelade presentationer från talarna under Forska!Sverige-dagen