Ny lägesrapport för 2024
Publicerad: 2024-11-12
De statliga investeringarna i medicinsk och hälsovetenskaplig forskning ökade med mindre än en procent under förra mandatperioden. Med inflationen inräknad är det en minskning. Det visar en ny lägesrapport som presenteras idag. Vi har en ärvd skuld som måste hanteras ifall regeringens mål om Sverige som ledande forskningsnation ska nås.
Sveriges regering är tydlig med att de arbetar med att stärka landets konkurrenskraft, inklusive satsningar på forskning. Det behövs, enligt stiftelsen Forska!Sverige, då vi har tappat position. Ett forskningsområde där Sveriges statliga investeringar minskat, om man räknar med inflationen, är medicin och hälsovetenskap. Där ökade de statliga investeringarna med mindre än en procent under förra mandatperioden.
– Vi utgår från att minskningen inte skett avsiktligt, då det är uppenbart hur viktigt forskning inom området är för att bemöta och förebygga hälsoutmaningar. Det bidrar även till landets välstånd genom att utgöra en kunskapsbas, samt ligger till grund för Sveriges tredje största exportsektor, säger Anna Nilsson Vindefjärd, generalsekreterare för Forska!Sverige.
Sverige har fortfarande goda förutsättningar inom life science, och det är bra att regeringen har uppdaterat life science-strategin, men den ärvda forskningsskulden från tidigare mandatperiod måste hanteras om regeringens mål om Sverige som konkurrenskraftig life science-nation ska nås.
Lägesrapporten visar på trender inom olika områden som påverkar förutsättningarna för life science. I syfte att bidra med jämförelser med andra länder finns även samlad statistik om statliga investeringar i civil FoU överlag. Den visar att Sverige på fem år har tappat sju placeringar och låg på plats 12 år 2022.
Under hösten presenterade regeringen en forsknings- och innovationssatsning. Där aviserades en ökning på 6,5 miljarder kronor som ska fördelas över fyra år. I lägesrapporten anges ett räkneexempel där hela investeringsökningen läggs på beräknade nivåer av FoU-anslag och BNP i Sverige för år 2024. Då motsvarar den totala statliga investeringen 0,85 procent av BNP. Samtidigt ökar Finland den statliga finansieringen i FoU till 1,2 procent av BNP fram till 2030.
– Regeringens ökning är mycket välkommen, men inte tillräcklig. Vi uppmanar dem att öka ambitionen till minst samma nivå som vårt nordiska grannland Finland, säger Anna Nilsson Vindefjärd.
———–
Läs vår nya Lägesrapport 2024
Läs en debattartikel i Altinget där delar av rapporten diskuteras