Forska!Sverige

Forska!Sveriges historia

Forska!Sveriges verksamhet vilar på över 10 års forskning inom medicinsk innovations- och organisationskunskap.

År 1996-1997 fick Anna Nilsson Vindefjärd upp ögonen för att framstegen inom bioteknik verkligen kan göra stor skillnad i att rädda liv, via sitt dåvarande uppdrag att analysera forskningsföretags roll för tillväxt. Den insikten ledde till att hon gav sig in i akademin 1998 med forskningsfrågorna:

  • Varför tar det så lång tid för medicinska framsteg att nå patienterna? 
  • Hur ser innovationsprocesserna ut?
  • Vilka hinder finns på vägen och hur kan dessa undanröjas?

Avhandlingen på Karolinska Institutet 2001 ledde vidare till en postdok på Stanford. Därefter kom en förfrågan från Regeringskansliet om en position som Sveriges första life science attaché på ambassaden i Washington DC. Vindefjärd valde att tacka ja och avbröt därmed forskarkarriären, i syfte att omsätta sin forskning till ökad samhällsnytta.

2007 tackade Vindefjärd ja till ett erbjudande från branschorganisationen ”LIF – de forskande läkemedelsföretagen” om att bidra med än större spridning, genom att aktivt kunna rikta sig till alla politiker, inte bara Regeringskansliet.

Det blev dock tydligt att det är lättare att få gehör hos politiker som forskare och framförallt om avsändaren kan representera fler än ett intresse. Under tiden i Washington DC hade Vindefjärd blivit bekant med advocay-organisationen Research!America och när Hans Bergström kom med ett konkret förslag om att Sverige behövde en liknande kraft, var hon helt ense. Vid sidan av uppdraget hos LIF förverkligade Vindefjärd idén i samspel med andra engagerade personer genom att bygga upp en svensk oberoende stiftelse som verkar för att göra medicinsk forskning till en högre nationell prioritet, för hälsa och välstånd.

Forska!Sveriges förordnande skrevs under i september 2010 av 64 utvalda personer från alla delar av landet och samhället; politik, näringsliv, kultur, professionsorganisationer, patientföreningar, förvaltning, vård och universitet. Gemensamt var att de oroades av den negativa utvecklingen inom medicinsk forskning i Sverige. 2011 lämnade Vindefjärd LIF för att fokusera helt och hållet på att driva och bygga upp stiftelsens verksamhet.

I mars 2013 inledde Forska!Sverige ett samarbete med systerorganisationerna Research!America, Research Australia och Research Canada. Läs mer om Forska!Sveriges internationella partners.

2014 initierades samverkansprojektet ”Agenda för hälsa och välstånd” och drevs som en tankesmedja. På begäran av deltagarna övergick projektet till att bli en permanent medlemsförening 2015, som en del av Forska!Sverige. Läs mer här.

Dela gärna den här sidan: